Macaristan Oturma İzni Başvurusu

Murat Eray KORKMAZ

Teknolojiyi sever. Okur, yazar; gezer, tozar; tırmanır, fotoğraf çeker; bol yer, bol içer.

Bunlara da Göz At...

65 Yorum

  1. seyyahelma dedi ki:

    Çok güzel, gerekli ve harika bi anlatım olmuş. Eline sağlık, teşekkürler. :) Macaristan her zaman takip ettiğim ve tarihimizden de bu yana büyük sempati duyduğum bir ülke oldu. Çok merak ediyorum orayı. İnşallah ve umuyorum ki bir gün nasip olur gidip, oraları tanımak. Daha çok yazı, resim ve bilgileri bekliyorum artık :))) Sağlıcakla.

    • Murat E. Korkmaz dedi ki:

      Merhabalar,

      İlginiz için teşekkürler. Ben de kaldığım süre boyunca elimden geldiğince gezmek ve fotoğraflamak ve tembelliğe kaçmadan üzerine bir şeyler yazmak istiyorum. İnşallah tembellik ağır basmaz, eksik olmaz da fazlası olur :)

  2. selin dedi ki:

    Gercekten Erasmusla Budapesteye gelecek olan ogrencıler ıcın cok kullanıslı bılgıler.Bravo

  3. yunus dedi ki:

    elllerine sağlık hocam. anlatılması gerektiği gibi anlatmışsın. çok faydalı oldu.

  4. Ceren dedi ki:

    merhaba, gerçekten güzel ve yararlı bir blog olmuş teşekkürler.benim aklıma takılan bir soru var, şimdi oldu da ev tutamadık burda, hostelde ya da bir otelde anlaşmalı uzun bir süre kalacağım okul bitinceye kadar.kira kontratım olmayacağı için oturma izni alamaz mıyım yoksa?

    • MeraK dedi ki:

      İlgili hostel/otelle kalacağın süre sonuna kadar yapmış olduğun kontrat/sözleşme ile alabilirsin elbette. Burada önemli olan ilgili süre boyunca nerede kalacağını gösteren sözleşme tarzında bir belgeye sahip olma zorunluluğun.

      Ev tutarsan kira kontratı, yurtta kalacaksın yurtta kalacağın süreyi de gösteren belge, otel/hostel için de yine benzer şekilde hazırlanmış bir sözleşme/belge işini görecektir.

  5. Nisan. dedi ki:

    Çok teşekkürler Gerçekten daha iyi anlatılabileceğini düşünmüyorum.

  6. seda dedi ki:

    çok teşekkürler bilgileriniz için. ev sahipliğini gösterir belge tam olarak nedir ve nereden, nasıl temin ediliyor acaba?

    • MeraK dedi ki:

      Seda merhabalar,

      Ev sahipliğini gösterir belge, yukarıda 9. madde olarak belirtilen Property Page of the Flat (Macarca: Tulajdoni Lap) adlı belge. Bu kontratta yazdığınız/senin kaldığın adresin -bizdeki karşılığı olarak- tapu kayıt örneği diyebiliriz. Bunu ilgili bölgeye bakan belediyeden alabilmek mümkün. 6250 Forintlik (yaklaşık 50 TL’lik) bir belge ücreti var. Ben ev sahibine aldırdığım için tam olarak süreç nasıldır, nereden alınabilir bilmiyorum.

      Sana tavsiye, konuşup/anlaşıp parasını ödeyerek direkt ev sahibine o belgeyi aldırman. Böylece uğraşmak zorunda kalmazsın. Eğer öyle bir imkanın yoksa ev sahibiyle görüşüp belgeyi nereden/ne şekilde alabileceğini öğrenebilirsin.

  7. ismail D dedi ki:

    merhaba arkadaşlar;macaristana yerleşmeyi düşünüyorum.aklımda bir sürü soru var.istanbulda yaşıyorum.
    yaşanacak bir yer mi?
    neresinde yaşanır ?
    ev almayı düşünüyorum?bununla ilgili ne gibi sorun veya masrafla karşılaşabilirim.yabancıya ev satılıyor mu? satılıyorsa vergisi tadilatı veya …
    macaristan mutfağı nasıldır? Türk mutfağına yakın mıdır uzak mıdır?
    internet sitelerinden okuyorum fakat yeterince bilgi edinemedim. yardımcı olursanız çok sevinirim

  8. 11 Ağustos 2014 tarihi itibariyle kurum, öğrencileri ‘Nr. 11 Károly Körút Budapest District 7’ adresine yönlendirmiş. Bilgilerinize

  9. Teoxmen dedi ki:

    Merhabalar oturum kartımı türkiyede kaybettim ne yapabilirim

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Konsoloslukla görüşüp bilgi alabilirsiniz. Kartınız olmadan olasılıkla Schengen bölgesine giriş yapamazsınız diye tahmin ediyorum.

  10. cansu dedi ki:

    evs için hangi belgeler gerekir? anlaşma ve davetiye yeterli olur mu sizce?

  11. Esra Kurtuldu dedi ki:

    Kesinlikle Budapeşte’yle ilgili her konuda çok yardımcı oldunuz, zaman ayırdığınız için teşekkürler! :)

  12. Fatih dedi ki:

    Merhabalar yeniden. Vizeyi, pasaportu her şeyi halletim -senin de yardımınla- Macaristan’a geldim, yerleştim.okulun yurduna ancak sorunlar ve sorular bitmiyor. Şimdi de karşımda bu bela var ancak daha öncesinde kalacak yerime dair sıkıntı yaşamaktayım. Kent merkezine uzak bir yerde kaldığım yurt ve dolayısıyla merkeze taşınmak istiyorum. Bir ev buldum.ancak üzerine mortgage var. Evde yaşayan üç kişi de Macar. Ben dördüncü olarak gitmeyi düşünüyorum. Kirası yurdun kirasıyla hemen hemen aynı olması nedeniyle kaçırmak istemiyorum. Yani çok ucuz. Ancak dediğim gibi ipotekli ev ve ev sahibi herhangi adres gösterilmesini istemyor. Nedenini mortgage olarak söylüyor. Evdekilerden biri formalite olarak başka bir adres gösterip o şekilde oturma iznini alabileceğimi söyledi. Böyle bir şey güvenilir olur mu, ne düşünüyorsun? Bu paraya başka ev bulabilsem uğraşmayacağım ancak yok. oturma izni için gerekli adres bilgilerimi başka bir yer olarak göstermemde bir sakınca var mı?
    Teşekkür ederim yeniden.

    • Fatih dedi ki:

      Ayrıca, ben okulun yurdunda kalıyorum. Bu belgeler arasında almam gerekmeyen bir belge var mıdır? örneğin son belge sanki yurt öğrencisi için geçerli değilmiş gibi?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Güvenilirlik kısmının ucu çok açık.

      Oturum izni alabilmek için tapudan alınmış olan belgeye mutlak surette ihtiyacın olacaktır. Bunun için de mecburen yurt olsun başka bir ev olsun bir yerden ilgili evrakları temin edip başvuruda bulunup belgeyi alman lazım. Sonraki süreçte farklı bir adreste otursan dahi birinin gelip kontrol edeceğini “düşünmüyorum”. Yasal olarak taşındığınızda yeni adresinizi de belirtmeniz gerekiyor muhakkak. Belirtmediğiniz takdirde, kontrol ediliyor mu, ne tür bir süreç işliyor açıkçası net bir bilgim de yok maalesef.

  13. Talha dedi ki:

    Sayın KORKMAZ, ben sizden Macaristan’dan ev almak konusunda bilgi istiyorum. Yeni emekliyim ve şu sıralar Macaristan’da çok uygun fiyata özellikle kasabalarda müstakil evler bulmak mümkün.

    Ne tür vize başvurusunda bulunmam gerek?

    Macaristan’ın hangi bölgeleri güzel ve güvenli? Hangi bölgenin insanları daha hoşgörülü?

    Oradan bir ev almış olsak, bu bize oturum izni ve dolayısı ile diğer Avrupa ülkelerinde serbest dolaşım izni sağlar mı? Ya da bu haklardan yararlanma kapılarını açar mı?

    Şimdilik bu kadar, teşekkür ederim.

  14. Ddd dedi ki:

    Merhabalar adres kartına hostel sahibinin mi imza atması gerekli yoksa oradaki sekreter görevli yeterli mi bir de hostel için sözleşme zorunlu mu ?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Oradaki bir görevlinin imza atması yeterli olacaktır. Önemli olan yetkili birinin attığı ıslak imza.

      • TALHA dedi ki:

        Murat bey,
        Macaristan’dan emlak edinmek konusunda yardımcı olmanız mümkün mü? Bu konuda tecrübeniz var mı? Oradan ev almayı planlıyorum fakat şu ana kadar doğru kişilerle karşılaşamadım ne yazık ki.

        teşekkür ederim.

        • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

          O konuda maalesef net bir bilgim yok Talha Bey. Konsoloslukla veya -bulabilirseniz- emlak danışmanlık şirketleriyle görüşürseniz daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  15. Elif Can Gönenç dedi ki:

    Merhaba ,

    Macaristan’da Erasmus’um ve oturma iznimi de aldım. Acaba bu durumda Schengen bölgesinden çıkarak Türkiye’ye bir haftalığına gitsem Macaristan’a geri dönerken vizem tek girişli olduğu için sorun yaşar mıyım? Bir bilginiz var mı acaba?

    Teşekkürler

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Elif merhabalar,

      Oturum kartını aldıktan sonra dilediğin gibi Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapabilirsin. Vizenin üzerindeki tek girişlik ibaresi çok önemli değil. Ancak oturum kartını muhakkak yanında bulundur. Kartının son tarihine kadar schengen bölgesine giriş-çıkışlarda o kartı kullanman gerekmektedir.

      İyi tatiller, iyi eğlenceler :)

  16. ozan dedi ki:

    Merhaba; bu ofis sadece Budapeştede mi var? Ben eger şehrinde eğitim göreceğim iki şehir arasında git gel mi yapmam gerekecek?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Macaristan’da belirli şehirlerde bu ofislerden mevcut. Vize başvurunuz sonrası oturum izni için nerelere başvuracağınızı gösteren bir evrak size verilecektir. En olmadı konsolosluk sayfasından bulabilirsiniz.

  17. umur dedi ki:

    arkası mühürlü bir biyometrik fotoğraftan bahsetmişsiniz ama sanırım mühürlü biyometrik fotoğrafımı kaybetmişim. herhangi bir sıkıntı olur mu, teşekkür edeirm.

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Zannetmiyorum. Zira bazı arkadaşların fotoğraflarını hiç mühürlememişler bile diye duymuştum. Yanınızda biyometrik fotoğraf bulunsun, sorun olmayacaktır.

  18. Suat dedi ki:

    Merhaba, seyahat sigortasının ingilizcesini vizeye vermiştik ama burda nasıl olacak acaba oturum kartı için?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Elinizde herhangi bir kopyası var mı? Varsa, elinizdekiyle beraber giderseniz problem çıkarmayacaklardır. Zaten vize başvurusu esnasında verdiğiniz belgeler Macaristan’daki ofis ile paylaşılıyor-dur diye tahmin ediyorum-.

      Bir problem çıkması durumunda, sigorta yaptırdığınız yere e-posta/telefonla ulaşım ingilizce kopyasını mail atmasını isteyin, çıktı alın, o kopyayı götürün.

  19. pelin çolak dedi ki:

    merhaba, ben erasmus ile pecs universitesine gidecegim. fakat tez dönemimde gittgim için dersim olmayacak. budapestede otururum bu süre boyunca diye düşünmüştüm. yeşil pasaportum var vize işlemleri sırasında alınan hiç bir belge bende olmayacak dolayısıyla. universitemde başka şehirde olduğu için, budapestede yine oturma izni alabilirmiyim sizce? okulumun baska sehirde olması sorun teskil eder mi?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Pelin merhabalar,

      Karışık bir durum seninkisi. Öncelikle yeşil pasaportun olsa dahi vize başvurusunda bulunman gerekiyor. Zira konsolosluktan verilen vize aslında Macaristan’a gittiğinde alacağın oturum izni için gerekli olan vize. Evet yeşil pasaportunla vizesiz olarak gidebiliyorsun ama oturum izni almak için -bildiğim kadarıyla- buradan oturum izinli vize başvurusunda bulunman gerekiyor.

      Oturum izni için farklı şehirlerdeki gömenlik ofislerine başvuruyorsun. Sanırım senin durumunda okulunun olduğu ofis başvurman gerekiyor. Oturum izni başvurusu için senden kira kontratı isteyecekler. Bu noktada Budapeşte’den alınmış kira kontratınla derdini düzgün şekilde anlatabildikten sonra sorun yaşamazsın diye tahmin ediyorum. Yine de farklı şehirden oturum alınır mı süreç nasıl işler net bilgiyi başvuru esnasında konsoloslukla konuşursan daha sağlık olur; sonrasında sürprizle karşılaşmamak için.

  20. yunusss dedi ki:

    Hocam merhaba Bende bu yıl erasmusla budapeşteye gidiyorum bir yıllığına ve iki tane ev arkadası buldum farklı ülkelerden ancak onlar sadece güz dönemi için geliyor ve muhtemelen evi tutarken tek dönemlik tutacağız bu durumda benim ikinci dönem için aynı evde kalmama durumu olabilir ve evi değiştirirsem bu adımların hepsini tekrar mı yapmam gerekecek çünkü kontratı tek dönem için yapmış olacağız. Gidip görmüş biri olarak yardımını bekliyoruz

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Oturum izin tarihleri yaptığınız kontrattaki tarihlere göre veriliyor. Haliyle tek dönemlik kontratla ilgili zaman dilimi için oturum izni vereceklerdir. Yeni ev tuttuğunuzda benzer işlemleri tekrarlamanız gerekecektir diye tahmin ediyorum.

  21. merhabalar ben çalışmaya gidicem ama önceden vize alsam ordan bir aile bana davet mektubu gönderecek daha sonrasında oturma izni için başvurursam alabilirmiyim ve bununla ilgili giderken ülkeden almam gereken belgeler var mı ? teşekkürler :)

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      O konuda net bir bilgim yok ama bildiğim kadarıyla orada oturum izni alabilmek için Türkiye’den gitmeden oturum izinli vizeye başvurmanız gerekiyor olabilir. Dilerseniz davet mektubu ile birlikte oturumlu vize başvurusu şeklinde süreci başlatın. Oraya gittikten sonra zaten oturum iznine başvurmak için gerekli evrakları toplarsınız.

  22. Esma dedi ki:

    Merhaba ben pasaportumu vizelettirdim ancak vizem davet mektubundaki bitiş tarihinden önce bitiyor (yani davet mektubuna göre okul 10 Şubartta bitecekken vizem 27 Ocakta bitiyor). Bu durum bana herhangi bir sorun oluşturur mu?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Bununla ilgili olarak gittiğiniz okulunuzla görüşüp gerekirse oturum izni alırken süreyi uzatmayı deneyin. Zira normalde vizeniz bittiğinde ülkede ayrılmış olmanız gerekiyor. Normalde vize süresi okuldan gelen yazıyla paralellik gösterirdi. Size neden acaba daha kısa verdiler ki?

  23. Volkan dedi ki:

    Merhabalar. Ben bi akrabamda kalacağım yani kontrat vs olmayacak. Ben ne yapmalıyım?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Benzer süreçlerden geçeceksiniz. Yine gerekli evrakları toplayıp başvurmanız ve oturum izni almanız gerekmektedir. Kira kontratı olmasa da yine de orada kalacağınıza dair benzer bir yazı hazırlayıp ev sahibine imzalatıp tapu kaydıyla başvuru yapabilirsiniz.

  24. Kaan dedi ki:

    Merhabalar, ben erasmusla dunaujvarosa gideceğim ve anlaşmalı bir hostelde kalacağım. 7 numaralı belgeyi ofisten alıp imzalatıp tekrar mı ofise getireceğim? 9 numaralı belgeyi ne diyerek almam gerekiyor. Gittiğimde bana hemen verir mi belediye? Tekrar tekrar bu ofise gidip gelmek gerekmez umarım.

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Ofise gittiğinizde orada gerekli tüm evrakları size veriyorlar merak etmeyin. 9 numaralı tapu kaydını gösterir belge için ev sahibinizle görüşseniz daha iyi olur. Sürecin sıkıntılı olduğunu duydum, ben direkt hiç uğraşmadım. Ev sahibinden temin ettim.

  25. Funda dedi ki:

    Merhaba,
    Ben regular ogrenci olarak budapestede okuyorum, ilk yilim. Bu pzt residence permite basvuracagim. Sizin yukarida belirttiginiz belgelerin neredeyse hepsi hazir su anda. Ancak burada okuyan bi arkadasimin dedigine gore belirttiginiz belgelere ek olarak magyar postadan alinmis 10000Ft degerinde bir stickera ve banka hesap dokumune(€) de ihtiyacim varmis. Siz burada belirtmediginiz icin ben de pek emin olamadim, 10000Ft az para degil cunku. Bu konuda bir bilginiz var mi acaba?

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Merhabalar,

      Sanırım halletmişsinizdir, bilgi olsun diye buraya da ekleyeyim ben yine de. İlk oturum izni başvurusu esnasında herhangi bir ücret almıyorlar. Zaten vize başvurusu esnasında ödemiş oluyoruz. Ek ücreti, ikinci/süre uzatımı yapmak için başvuruda bulunduğumuz durumlarda talep ediyorlar.

  26. taylan özgür inal dedi ki:

    merhaba

    herşeyim hazır 5 ekimde macaristan -dunaujvaros’da okula başlayacağım. sorum şu,oturma iznini alırken bir ücret ödüyor muyuz? burada 60€ gibi bir ücret ödedim vize işlemi için. hiçbir bilgi edinemedim bu konu ile ilgili. cevabın ve açıklayıcı bloğun için teşekkür ederim

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Taylan merhabalar,

      İlk etapta oturum izni alırken ek olarak herhangi bir ücret ödemiyorsun. Eğer ki oturum izni süren dolduktan sonra tekrardan süreyi uzatmak için başvurursan, o zaman ücret talep ediliyor.

  27. Tarık Tekeş dedi ki:

    Blog harika olmuş tebrik ediyorum

  28. kubra dedi ki:

    Merhabalar ben bu erasmus ne onu oncelikle anliyamadim ikincisi onumuzdeki hafta basvuru yapicam egitim vizesi icin bu oturum formunuda doldurmam gerekiyormu

    • Murat Eray KORKMAZ dedi ki:

      Eğer eğitim amaçlı gidiyorsanız ve uzun süre kalacaksanız oturum izinli başvuruda bulunmanız gerekiyor.

  29. Ahmet dedi ki:

    Merhaba adres değişmiş artık 1117 Budapest, Budafoki utca 60, Sztregove köz de değil istersen güncelle.

  30. Ahmet Yüksel dedi ki:

    Murat Bey merhaba, elinize sağlık. Çok detaylı ve anlaşılır bilgiler olmuş. Ben, Macaristan’da öğrenci olmanın dışında “göçmen”lik için oturum almak için nasıl bir yol izlemek gerekli. Bu konuda desteğinizi, bilginizi rica edeceğim. Şimdiden çok tşk. Ev ve devlet tahvili almak yolu ile oluyor diye okudum. Minimum tutar nedir, kaç para değerinde bir emlak almalıyız? Kaç yıl sonra satabilirim? Macaristan’da göçmen olarak zor mu? Özellikle dil konusunda neler söylersiniz… Tşk…

  31. Fahri dedi ki:

    Merhabalar. Budapeste de Erasmus için bi sorum olucaktı oturma iznini aldıktan sonra diğer schen ülkelerini ziyaret etme şansım olur mu karşıma ne gibi sorunlar çıkar ? Teşekkürler

  32. Yıldız dedi ki:

    Merhabalar benimde 1 yıllık oturum iznim var ve arkadaşlarla araç kiralayıp sırbıstan Bosna Hersek Karadağ ve Hırvatistan’ı dolaşmak istiyoruz fakat Türkiye’deki eski ehliyeti bu bölgede kullanabiliyormuyuz oturum izni olunca acaba bu bilgiye nasıl ulaşabiliriz

    • Ehliyetle ilgili herhangi bir problem yaşamazsınız. Mevcut ehliyetinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz; en azından şimdiye kadar problem yaşayan göremedim/duymadım. Ülke değiştireceğinizden dolayı sadece araba kiralarken bunu belirtmeyi unutmayın. Belki araçta problem çıkabilir.

  33. Barış Tümay dedi ki:

    https://ifr.mfa.gov.hu sitesini açıp ülke ve en yakın temsilciliğimizi seçtiğimiz zaman ”select a case” kısmında application for national permanent residence permit” gibi bir ifade var. Erasmus için başvuracağım , bu kısım kalıcı oturum izni gibi geldi bana. Zaten bir tek bu durum var seçeneklerde. Bunu seçersem randevu başvurumda sıkıntı çıkar mı ? Teşekkürler :)

  34. İpek İpek dedi ki:

    Merhabalar :)

    Arkadaşların yazılarını okudum da benim durumum onlardan çok farklı. Daha gideceğim kesin değil yani evrak işerine başlamadım ama tek bi sorunum var. Yabancı dil. Bir iki sene yabancı dil kullanamadığım için köreldi yani sağlıklı iletişim kuramam gibime geliyor. Kısaca vizede ya da oturma izni almada falan çok sıkıntı yaşar mıyım? yoksa dili sağlamlaştırıp mı gitmem mantıklı olur? Çünkü dil eğitimini orda üniversite okurken geliştirmeyi planlıyordum :(

  35. Tolunay dedi ki:

    Selamlar. Oglum Elte universitesinde hazirlik okudu. Ancak gecemedi. Okul bize 3 secenek sundu. 1. Bir yil dondurma 2. Yarim donem dondurma 3. Yeniden bir yil hazirlik okuma. Ben okulu dondurup bir yil boyunca orada dil egitimi veren bir okul veya dershaneye gitmesi taraftariyim. Bunun icin oturumunu uzatmasi gerekecek ama bunu nasil yapacak acaba?? Okul belge vermeye bilir,kurstan aldigi kayit evraki yeterli olurmu? Halen srs den kiraladigimiz bir ev de ikamet ediyor kontrati yeni yapildi. Bize bu konuda oneriniz ne olabilir? Bildiginiz tam zamanli ingilizce ogreten bir kurum varmidir? Yardimlariniz icin veerdiginiz diger bilgiler icin cok tesekkur ederim gecen sene cok isimize yaramisti.

  36. elif dedi ki:

    Merhabalar. yazınız için teşekkürler benim için baya iyi olacak bu yazı. fakat şöyle bir durum var bende yeşil pasaport olduğu için vizeni almaya gelme zaten 30 gün vizen var dediler ve şuan elimde damgalı bir biyometrik fotoğraf yok ne yapmam gerekiyor bir bilginiz var mı?

  37. Gokhan dedi ki:

    Macaristana turkiye den gitmek için neyapicaz nereye başvuru caz ve ordan istediğimiz ülkeye gidebiliyomuyuz

  38. mehmet dedi ki:

    Merhabalar,
    Yarın Vize randevum var. EVS amacıyla gideceğim. D tipi vizeye ihtiyacım var öncesinde bahsedildiği gibi 1 aylık tek girişli bir vize alıp daha sonra orada oturum iznine başvurmam gerekiyor. Buraya kadar sorun yok ancak yarın vize randevusunda vereceğim evrakların arasında bir vize ya da oturum izni başvuru formu olması gerekiyor mu. Vize için standart Schengen vizesi başvuru formu dışında bir şey bulamadım. Bir de 7-8 sayfalık bir oturum izni başvuru formu buldum ancak içersinde vize ile ilgili bilgilerin doldurulması gerekiyor dolayısıyla hepsini dolduramadım.
    Bu formlar ve prosedür ile ilgili acil bir bilgilendirme yapabilirseniz mutlu olacağım.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: